Energiebesparing

De kosten van gas en elektriciteit zijn elke maand een grote kostenpost. Logisch dat u zoekt naar de mogelijkheden om energie te besparen. Naast het feit dat energiebesparende maatregelen goed zijn voor uw portemonnee draagt het ook bij aan een beter milieu. Kortom, energiebesparing is hot!

 

Energiebespaarlening

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. U kunt er scherp op zijn om uw huidige verbruik te reduceren maar er zijn ook energiebesparende maatregelen die eerst om een investering vragen. Voor deze grotere maatregelen komt u wellicht ook in aanmerking voor een subsidie of een voordeligere lening zoals de energiebespaarlening. Het gaat hierbij om de aanschaf van onder andere betere isolatiezonneboiler, waterpomp, ventilatie met warmteterugwinning of zonnepanelen.

Daarnaast stimuleert de overheid energiebesparing ook doormiddel van de slimme meter. Inzicht in uw huidige energieverbruik is de eerste stap is naar besparing. Met een slimme meter kunt u gebruik maken van speciale apps waarmee u real-time (op dit moment) inzicht heeft in uw verbruik. Voor 2020 moet 80% van de Nederlandse huishoudens voorzien zijn van een slimme meter.

Energiebesparende maatregelen

Maar wat levert het nu concreet op deze grote energiebesparende mogelijkheden? Wij zetten het voor u onder elkaar.

  • Zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt het water opgewarmd door middel van een zonnecollector. Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld 40% tot 50% op je energieverbruik om warm water te maken. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op ongeveer €200,- per jaar.

  • Waterpomp

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen op de markt. Ze halen energie uit een bron (lucht, de bodem en water) en zetten dit middels een koude kringloop om in een verwarmingskringloop.

Bij de berekening met een gemiddeld gezin met een gasverbruik van 1.200 m3 gas bespaart u met een warmtepomp ongeveer €300,- per jaar.

  • Ventilatie met warmeterugwinning

Een ventilatiesysteem zorgt voor schone lucht in huis. Heeft dit systeem ook een warmte terugwin-unit dan kom je in aanmerking voor subsidie. Met deze unit wordt koude lucht van buiten opgewarmd met de warmte van afgevoerde lucht. Dit is geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Gemiddeld bespaart u met zo’n systeem 250 m3 aan gas op jaarbasis. Dat komt neer op €160,-.* (*Gebaseerd op gasprijs van €0,64 per m3)

  • Zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk afhankelijk vaneen hoop factoren. Denk aan het aantal zonne-uren in Nederland, de hoeveelheden de soort zonnepanelen. Gemiddeld wekt u met 10 zonnepanelen 2.200 kWh elektriciteit per jaar op. Dat bespaart u zo’n €506,-.* (*Bij een kWh prijs van € 0,23)

« Back to Glossary Index