Ieder jaar ontvangt u een energierekening voor uw verbruik van elektriciteit en/of gas. Op uw energierekening of jaarrekening staat het verschil tussen uw werkelijke energieverbruik en de termijnbedragen die u het afgelopen jaar al heeft betaald. Heeft u minder energie verbruikt dan verwacht, dan krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt dan verwacht, dan moet u bij betalen. Ook staat op uw energierekening het nieuwe termijnbedrag (voorschotnota) voor het komende jaar.
Kosten op uw energierekening
Voor uw verbruik van energie betaalt u verschillende kosten. Op uw energierekening staan al deze kosten genoemd. U ziet ze als volgt terug:
- Leveringskosten: kosten voor uw verbruik van elektriciteit en gas (in uw woning).
- Netwerkkosten (netbeheerkosten): kosten voor o.a. het transport van elektriciteit en gas naar uw woning.
- Huur gas en/of elektriciteitsmeter
- Energiebelasting
- Btw: U betaalt 21% btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting.
Begrippen op uw energierekening
Op uw energierekening staan veel verschillende begrippen die energieleveranciers en netbeheerders gebruiken. Wij leggen enkele belangrijke begrippen voor u uit:
- EAN-code of EAN-nummer
- Correctiefactor voor aardgas
- Vaste leveringskosten (voorheen ‘vastrecht’)
Eén energierekening voor de energieleverancier en netbeheerder
U ontvangt één energierekening: van uw energieleverancier. Op deze rekening staan ook de kosten voor de netbeheerder.
Voorheen kreeg u mogelijk twee aparte rekeningen die u aan uw netbeheerder en aan uw energieleverancier moest betalen, tot in augustus 2013 het leveranciersmodel werd ingevoerd. Dit houdt in dat u één gecombineerde rekening ontvangt, die u aan uw energieleverancier betaalt. Uw leverancier verrekent de netwerkkosten met uw netbeheerder.
Meterstanden op uw energierekening
Uw meterstanden bepalen de hoogte van de variabele kosten op uw energierekening en uw nieuwe, te betalen termijnbedrag (voorschotnota). Er wordt gebruik gemaakt van gemeten meterstanden of geschatte meterstanden. Zijn uw meterstanden geschat, dan kan dit gevolgen hebben bij een volgende jaarrekening of eindafrekening als uw meterstanden wel gemeten worden.
Nieuwe voorschotnota of termijnbedrag
Bij uw energierekening ontvangt u meestal ook uw nieuwe voorschotnota of termijnbedrag. Dit is het bedrag dat u de komende periode (maandelijks) als voorschot voor uw energieverbruik moet betalen. De hoogte van het bedrag is een schatting van de kosten voor uw energieverbruik. Ook kan de leverancier verwachte prijsstijgingen hierin verwerken, bijvoorbeeld een stijging van de olieprijzen.